Blog

Welke film kies jij?

Gerti 13-06-2019

Op dit moment staan er een aantal geschiedenis films op Picl.nl. Wij mogen een zichtlink verloten waarmee je kan kiezen welke van de onderstaande films je wilt bekijken.           

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Leiden

Gerti 05-06-2019

Leiden was in de vijftiende eeuw  de grootste stad van het graafschap Holland. Dit kwam vooral door de lakenindustrie in Leiden. Vanaf de zestiende eeuw ging het met de economie minder goed, dit kwam onder andere door de Spaanse oorlog, en vervolging van hervormden. In 1572 koos Leiden tegen Spanje. In 1574 werd de stad bevrijd. 

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Haarlem

Gerti 21-05-2019

Op 15 mei 2019 zijn wij naar Haarlem geweest, om onze tocht Op zoek naar de Gouden Eeuw te vervolgen. Wat is er in Haarlem nog te vinden over de Gouden Eeuw, en hoe is Haarlem zo’n grote en rijke stad geworden?

Het Verdrag van Veere

Op zoek naar de Gouden Eeuw in de Drommedaris

Gerti 04-04-2019

Als je denkt aan gebouwen uit de gouden eeuw, is de naam Drommedaris niet het eerste dat je  te binnen zou schieten. Hoe zou men op deze naam gekomen zijn? Men vond dat de toren op een dromedaris leek en al gauw werd dit de naam van de toren. Het vreemde is dat je dromedaris met één m schrijft. Waar de tweede m vandaan komt is een mysterie. Een theorie hiervoor is dat het mogelijk is dat de toren vernoemd werd naar het VOC schip dat “Kaap de Goede Hoop”ontdekte. Drommedaris is niet de enige naam die deze toren heeft, een andere benaming is Ketenpoort.

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Enkhuizen

Gerti 04-04-2019

Enkhuizen in de gouden eeuw

Het is 1572, de tachtigjarige oorlog is op gang. Willem van Oranje roept de bevolking van Nederland op tot verzet tegen de koning van Spanje en heer van de Nederlanden. Enkhuizen is een van de eerste steden die zich aansluit bij Willem van Oranje, en de inwoners gaan in opstand.

Opstand

Op zoek naar de Gouden Eeuw in het Westfries Museum

Gerti 24-03-2019

Het Westfries museum

Wanneer je binnenloopt, ervaar je de welvaart die Nederland in de Gouden Eeuw heeft gehad. Prachtig versierde kamers, authentieke voorwerpen en vele schilderijen. Je verwondert je over wat de Nederlanders allemaal voor exotische voorwerpen uit Azië meenamen zoals specerijen, maar ook vreemde voorwerpen zoals dieren die je kunt vinden in het rariteitenkabinet in dit museum.

 

Spooky

Op zoek naar de Gouden Eeuw in Museumhuis Bonck

Gerti 24-03-2019

Museumhuis Bonck

Huis Bonck is een woonwerk pand uit de 17e eeuw. Zodra je de drempel overgaat, ben je terug in de tijd. Het hoge plafond valt meteen op, maar ook de mooie geglazuurde plavuizen op de grond en het randje tegels met decoratie aan de muur. Het hele “museum” gedeelte is aangekleed met meubels en accessoires uit de Gouden Eeuw. Hierdoor krijg je een optimale beleving.

 

17e eeuwse chillroom?

Het geheim van Zwartewatersklooster

Gerti 23-02-2017

Wat zit er onder de Overijsselse grond? Volgens archeoloog Hemmy Clevis ligt er wat begraven in de grond bij Zwartewatersklooster. Maar wat? Zijn het gesneuvelde ridders, funderingen van een middeleeuws kapel, of toch nog iets anders? Clevis wil archeologisch onderzoek doen om het geheim van Zwartewatersklooster te ontrafelen.

Verrassende vondst van Merovingisch grafveld

Gerti 10-02-2017

De vondst van graven bij de Ten Duinenabdij in Koksijde houdt betrokkenen al een aantal weken bezig. Oplettende kraanmachinisten stuitten op een grafveld. Hoe oud zijn de graven en wat is de link met de abdij? Onlangs werd duidelijk dat de graven veel ouder zijn dan gedacht, daardoor bleek de toevalsvondst nog bijzonderder.

Gastartikel; Koopgedrag als in de oertijd.

Gerti 07-12-2016

Is ons oerbrein gelukkig in de moderne tijd? Kopen en eten zijn twee  items die in de feestelijke maand december hot zijn. Alle supermarktreclame is er op gericht dat iedereen minimaal een keer gourmet, een uitgebreid gangendiner eet en oh ja, ontbijten met een bord pap of een sneetje brood is uit den boze. Maar wat heeft ons oerbrein met ons huidig koopgedrag te maken?

Pages