Bezet is bezet, over sieraden in de late Middeleeuwen

Gerti 01-09-2015

Tijdens het Gebroeder van Limburg Festival 2015 volgde ik een lezing over sieraden in de Late Middeleeuwen. Monique Rakhorst die deze lezing gaf is vooral gespecialiseerd in sieraden van 1600-1650, daar ging haar masterscriptie over. Voor de liefhebber dare.uva.nl/document/497172.

Maar speciaal voor het festival was ze in de laat Middeleeuwse sieraden gedoken. Uiteraard was ik een van de enthousiaste luisteraars. Wat hebben sieraden ons te vertellen en wat was de mode van die tijd. Zoals op schilderijen is terug te vinden droegen zowel rijke vrouwe als rijke mannen sieraden. Waar eerst voornamelijk goud de mens sierde nam de parel en de edelsteen steeds meer ruimte in. Een paar parels of edelstenen meer of minder maakte niet uit. Dat bewijzen  schilderijen van Hans Holbein de Jongere. Hij schilderde o.a. Henry VII en Anna von Kleef in vol ornaat.

Droeg men toen al trouwringen, was een vraag uit de zaal. Ja, me droeg trouwringen, maar aan welke vinger die zat wisselde met de grillen van de mode. Voor de 19de eeuw droegen alleen vrouwen een trouwring. Bezet is bezet.