De dag van Valentijn, steek jij een kaarsje aan?

Gerti 14-02-2016

Valentijnsdag,  de dag waarop je je geliefde extra aandacht geeft. Valentijnsdag is eind vorige eeuw een commercieel succes geworden. Wat velen niet weten is dat deze dag een lange geschiedenis met zich meedraagt. Al in 496 werd 14 februari door de paus uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn. Of de martelaar Valentijn werkelijk heeft bestaan is onduidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de kerk het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia  op 15 februari wilde vervangen door een Christelijk feest. Het zou niet de eerste keer zijn dat de kerk op deze manier een heidens feest uit het leven van mensen verbant.

Wat deed men vroeger om zijn of haar geliefde extra aandacht te geven?  Gaven ze elkaar cadeautjes, droegen ze een liefdesgedicht voor of gingen ze voor de romantiek van kaarslicht?De kaars is in ieder geval ouder dan de dag van Valentijn. In de graftombe van Toetanchamon (14e eeuw v. Chr.) zijn al kandelaars aangetroffen. Vanaf de Romeinse tijd verschijnt de kaars definitief ten tonele.

In de middeleeuwen was de kaars de voornaamste bron van kunstverlichting. Goedkope kaarsen werden gemaakt van dierlijk vet, de duurdere van bijenwas. De oudste kaarsen ten noorden van de Alpen dateren uit de zesde of zevende eeuw na Chr. Deze zijn teruggevonden op het Allemannisch kerkhof van Oberflacht in Duitsland. Of ze aan een vrouw of een man toebehoorden is onbekend. Wel is duidelijk dat het om een rijk persoon ging of dat de gever ervan over deze dure kaarsen kon beschikken.

Sinds 496 zijn er vele kaarsen aan gestoken ter ere van de heilige Valentijn. Anno 2016 lijkt dit gebruik na al die tijd nog steeds een goed combi te zijn. Hadden de bijenwaskaarsen op het kerkhof iets met verering of met liefde te maken?  Misschien was het een gift van een anonieme liefde.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaars

https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag

Afbeelding door Bullenwächter-Landesmuseum Württemberg [CC BY SA 3.0(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Candles_Oberflacht.jpg