De heksenwaag die geen heksen woog

Onderwijsgek CC BY SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/nl/deed.en) , via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oudewater_heksenwaag.JPG
Gerti 16-08-2015

Oudewater, een kleine stad onder de rook van Utrecht, stond al lang op mijn to do lijstje. Op een mooie zaterdag liet ik me rondleiden door het beschermde stadsgezicht.

Oudewater is oud, het ontstond vermoedelijk omstreeks 1100 na Chr. en ligt op de gres van Zuid-Holland en de provincie Utrecht. Een positie die er voor zorgde dat het kleine stadje in de vuurlinie lag tijdens de Arkelse Oorlogen (1401-1412) Later in 1575 werd Oudewater door de Spanjaarden uitgemoord. Volgens de overleveringen wisten slechts drie inwoners deze slachting te overleven (je weet hoe dat met overleveringen gaat….) die bekendstaat als de Oudewaterse Moord en nog elk jaar wordt herdacht. De mooie gevels in het centrum van Oudewater verbergen een geschiedenis vol strijd en bloedvergieten.

Als je dan in Oudewater bent dan breng je uiteraard een bezoek aan de heksenwaag, nog meer dood en verderf, dacht ik.  Dat bleek anders in elkaar te zitten. De heksenwaag is in 1482 gebouwd als goederenwaag. Keizer Karel V gaf Oudewater in 1545 als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Dus al die andere wagen gaven bij voorbaat een verkeerd gewicht aan? Als je het geld had om je in Oudewater te laten wegen dan had je geluk, niemand werd er ooit als heks veroordeeld. De waag bestaat nog  en vertelt het verhaal over de heksenvervolging. Bizar welke argumenten er werden gebruikt om de mensen van hekserij te beschuldigen! Je kunt je ook laten wegen. Natuurlijk heb ik dat gokje gewaagd. Ik werd niet te licht bevonden, tja mijn bezem staat dan ook braaf in de schuur.

 

Afbeelding: Onderwijsgek CC BY SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/nl/deed.en) , via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oudewater_heksenwaag.JPG