Het geheim van Zwartewatersklooster

Gerti 23-02-2017

Wat zit er onder de Overijsselse grond? Volgens archeoloog Hemmy Clevis ligt er wat begraven in de grond bij Zwartewatersklooster. Maar wat? Zijn het gesneuvelde ridders, funderingen van een middeleeuws kapel, of toch nog iets anders? Clevis wil archeologisch onderzoek doen om het geheim van Zwartewatersklooster te ontrafelen.

Slag bij Ane

In de Slag bij Ane die in 1227 plaatsvond, sneuvelden 149 ridders waarvan nog ieder spoor ontbreekt. Op 28 juli 1227 ontmoetten de troepen van de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe, een grote groep opstandige Drenten op een veld in de buurt van het huidige dorp Ane. De Drenthen stonden onder leiding van Rudolf II van Coevoerden. Zij versloegen het leger van de bisschop van Utrecht door hen in het moeras te lokken. De ridders zakten weg in het veen waarna ze door de Drenten werden afgeslacht. De precieze locatie van de slag is niet bekend, sommigen menen bij Ane, andere bronnen menen dat de slag iets meer naar het noordoosten, in het dal van de Kleine Vecht plaatsvond.

Ridders

De veldslag kostte vierhonderd ridders het leven. Maar wat er daarna met ze gebeurd is, is ook onbekend. Liggen ze begraven bij Zwartewatersklooster? Of er daadwerkelijk gegraven wordt is nog de vraag. Dit hangt er vanaf of de gemeente en provincie geld beschikbaar stellen voor het door Clevis gewenste onderzoek. Eerder is er al met hypermoderne apparatuur door leden van AWN, de vereniging van vrijwilligers in de Archeologie, gezocht naar de plaats van de veldslag.

Zwartewatersklooster

Zwartewatersklooster ligt in de Kop van Overijssel en ontleent zijn naam aan Mariënklooster of Zwartewatersklooster, een nonnenklooster dat hier in 1233 werd gesticht als boetedoening voor de in 1227 in de slag bij Ane omgekomen bisschop van Utrecht. Het klooster werd aan het eind van de 16e eeuw weer afgebroken.

www.rtvdrenthe.nl/nieuws/

www.rtvdrenthe.nl/nieuws/

nl.wikipedia.org/wiki/