Klooster Bethlehem en de raadselachtige tekens

Gerti 14-09-2015

Een vrouwenklooster met de naam Bethlehem. Er is weinig meer van te zien in de plaats Blokker. Tussen 2005 en 2008 is er een grote opgraving geweest op het kloosterterrein. De gegevens die tijdens dit onderzoek tevoorschijn kwamen bieden nu mogelijkheden om informatie over het imposante terrein te geven en het daarmee zichtbaar en beleefbaar te maken. Al eerder werd de kloosterpoort opgebouwd van kloostermoppen, bakstenen uit de muur van het oude klooster.

Tijdens Open Monumentendag 2015 maakte Archeologie Westfriesland er werk van. Het terrein was die dag vrij toegankelijk. Op de plaats waar het kerkhof was, lagen nu voor zover dat kon vellen papier met daarop de tekeningen van een skelet. De eerder opgegraven skeletten hebben een nieuw graftombe gekregen bij de Protestantse Kerk Westerblokker. Kinderen konden een leren buideltje maken en een heiligenbeeld schilderen en zelfs een tekening met daarop de fundamenten van het klooster kleuren. Verder kon men een broodje bakken en proeven van middeleeuwse soep.

Het kloosterterrein intrigeerde archeoloog Christiaan Schrickx zodanig dat hij op de archeologie van klooster Bethlehem promoveerde.  Hij was er zelf om zijn boek te presenteren aan het publiek. Met hem sprak ik over het mysterie van de symbolen op het gevonden aardewerk. Het is niet nieuw dat er aardewerk met tekens er in gekerfd op kloosterterreinen wordt. De betekenis ervan is tot op de dag van vandaag niet achterhaald. Schrickx vermoedt dat, in het geval van klooster Bethlehem, het gaat om de verschillende afdeling van het klooster en hun gewoontes. Was er speciaal aardewerk voor de ziekenboeg en voor de gene die tijdens het vasten geen vlees mochten eten? Wie weet wordt het raadsel ooit opgelost.

Afbeelding Dqfn (eigen werk) [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kloosterpoort,_Blokker.JPG

http://www.cultuurhistorischerouteblokker.nl/poortbethlehem.htm

http://www.archeologiewestfriesland.nl/