Recensie de Geuzendochter

Gerti 04-07-2017

Recensie De Geuzendochter – Lidy Nicolasen

219 pagina’s, Uitgeverij Balans

Namens Beleef de Geschiedenis mocht ik De Geuzendochter recenseren. Je kunt merken dat de auteur gewend is om te schrijven (zij was journalist en heeft al meerdere boeken geschreven). Ze heeft een prettige, vlotte stijl. Ik moest wel heel erg wennen aan het taalgebruik in de stukken dialoog die in dialect geschreven zijn. Dat komt soms nogal gekunsteld en archaïsch over.

Het boek begint gelijk met een actiescène en een prikkelende vooruitblik. De hoofdpersoon vindt namelijk een kist. De kist waarnaar zij (Kiste Trui) vernoemd is. Het leuke aan de roman is dat Trui en haar kist historisch zijn, evenals de slag op de Mookerhei, de gebroeders Lodewijk en Hendrik van Nassau en de bevelhebbers aan Spaanse zijde.  In de rest van het boek wisselen actie en historie elkaar af.

Het boek zit slim in elkaar, de dorpsmeester geeft een groter historisch perspectief aan de gebeurtenissen die Kiste Trui en haar moeder overkomen. Op deze wijze wordt wat wij weten van deze geschiedenis aangevuld en opgefrist zonder dat het verhaal stopt. Het evenement waar een groot deel van het boek om draait, is de Slag op de Mookerhei. Hier wordt goed zichtbaar dat de schrijfster veel bronnenonderzoek heeft gedaan. De slag is spannend en erg gedetailleerd beschreven. De weg ernaartoe is echter af en toe wat langdradig en niet alle gebeurtenissen hebben een vervolg in het hoofdverhaal.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen omdat ik weinig weet van deze periode en het een boeiend boek is met een spannende persoonlijke band tussen Kiste Trui en een andere belangrijke persoon in het verhaal. Het einde is echter een tikje teleurstellend, het komt op mij wat abrupt over en het is een erg open eind.

Ciska Gijsbers