Soldaten van Napoleon slaan hun tenten op bij De Boswerf

Gerti 30-09-2016

Op zondag 18 september 2016 organiseert bezoekerscentrum De Boswerf in samenwerking met de gemeente Zeist, Archeologie-vereniging AWN en het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) de publieksdag Archeologie Zeist.

 

Centraal staat het Franse Kamp, het voormalig legerkamp van soldaten van Napoleon bij Austerlitz. In Austerliz zijn er plannen om een nieuwbouwwijk te realiseren. Mogelijk is er op deze plek omstreeks 1800-1810 het Napoleontisch legerkamp geweest met maar liefst 20.000 soldaten. Tijdens de publieksdag slaan soldaten van ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’ hun tentenkamp op bij De Boswerf en is er in een kleine expositie te zien wat er aan archeologische vondsten is gedaan op deze plek.


Beleef hoe het was om in 1800 soldaat te zijn

De aanwezige soldaten van de re-enactment vereniging ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’, laten bezoekers met veel enthousiasme kennis maken met de gloriedagen van Napoleon. Bezoek het tentenkamp en zie waarom de doorgewinterde soldaten de grootste slagen hebben overleefd. Luister naar de bijzondere verhalen, leer de basis dril en maak mee wat er dagelijks bij komt kijken om een Napoleontische soldaat te zijn. Ook is het mogelijk om mee te bouwen aan een schuilplaats tussen de bomen en een uitkijkpost.

Koken in de tijd van Napoleon

Kinderen vanaf ca. zes jaar kunnen deelnemen aan de  workshop ‘Koken in de tijd van Napoleon’. Maak samen met Gerti de Koeijer van ‘Beleef de Geschiedenis’ hapjes uit de tijd van Napoleon boven een houtvuur. Tijdens het koken kun je genieten van Gerti’s geschiedenisverhalen. Deelname is gratis.

Archeologie komt tot leven

Kom archeologische schatten graven in het speelbos en onderzoek wat je hebt gevonden. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom om onder begeleiding van archeologen oude munten te zoeken met een metaaldetector. Knutsel een eigen steek van Napoleon en maak een ritje met paard en wagen van Roderick in het Zeisterbos. Voor deelname aan workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd. Daarnaast zijn er informatiestands van LEU en AWN en de Boswerf.

Uw eigen vondsten onder de loep

Regio archeoloog Alexander van de Bunt van het LEU en de AWN zijn aanwezig met een informatiestand. Zij beantwoorden vragen en kunnen archeologische vondsten onderzoeken. De AWN houdt zich bezig met het opsporen van archeologische locaties. Daarnaast werken de AWN-archeologen mee aan opgravingen, het conserveren en documenteren van vondsten.

De archeologiedag is van 12.00 – 16.30 uur en de toegang is gratis.

Voor meer informatie kijkt u op www.boswerf

 

 

18-09-2016 to 18-09-2019